dilluns, 5 d’octubre del 2009

La competència comunicativa

A la classe de COED d’avui, hem après què és la competència comunicativa i quins són els components que formen a aquesta. Tos seguit ho descriurem:
“La competència comunicativa és el terme més general per definir la capacitat comunicativa d’una persona, capacitat que abraça tant el coneixement de la llengua com l’habilitat per utilitzar-la. L’adquisició d’aquesta competència es configura a partir de l’experiència social, les necessitats i motivacions, i l’acció, que és alhora una font renovadora de motivacions, necessitats i experiències.”
(Gumperz i Dell Hymes – 1972)
Els components de la competència comunicativa:
1. Competència lingüística/ gramatical: fa referència al domini del codi lingüístic (nivell fonològic, nivell morfològic, nivell lèxic, nivell sintàctic i nivell semàntic)
2. Competència sociolingüística: fa referència a les regles socioculturals d’ús. Aquesta habilitat s’ocupa de la situació comunicativa: situació dels participants, propòsit de la interacció, i les normes i convencions de la interacció.
3. Competència discursiva: fa referència a l’habilitat de produir i interpretar diferents tipus de discursos en qualsevol gènere (descripció, narració, etc.), i interpretar i produir textos coherents i cohesionats.
4. Competència estratègica: fa referència a l’habilitat d’utilitzar estratègies de comunicació verbal i no-verbal per millorar l’efectivitat de la comunicació o compensar les interrupcions que poden sorgir a causa de diferents variables d’actuació o insuficiència en una o vàries competències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada