dilluns, 26 d’octubre del 2009

La composició del text

La Imma, a classe de COED, ens ha repartit un dossier sobre la composició del text. Aquest és una adaptació del llibre Curs pràctic de redacció de I. Amadeo i J. Solé. En ell hi apareixen descrites les tres etapes que configuren la formació d’un escrit, és a dir, la planificació, la redacció i la revisió. Tanmateix, és important saber que en l’elaboració d’un text aquest procés i aquestes etapes no es troben col·locades de forma lineal i ordenada. Tot seguit les descriurem:
La planificació: reflexionar i establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
Dins d’aquesta etapa podem distingir altres etapes: 1. L’anàlisi de la situació comunicativa; 2. La recollida de la informació; 3. La selecció i ordenació de la informació.
La redacció: transformació dels plans i les idees en llenguatge escrit. És la recerca d’un text coherent, estructurat d’una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets. En aquesta etapa cal tenir presents les característiques de la coherència, la cohesió, l’adequació, la correcció i la valoració.
La redacció presenta dos subgrups: 1. L’estructura del text; 2. L’estil.
La revisió: consisteix en examinar i avaluar el que hem escrit. Rellegir la redacció per tal de decidir si compleix les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text final, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada