dilluns, 19 d’octubre del 2009

Característiques del text/discurs

Avui a COED hem estudiat les característiques que té un escrit o un discurs quan actua eficaçment en una situació comunicativa. Així doncs, és transcendental que el actuï amb sentit i eficàcia.

Podem diferenciar dos tipus de característiques del text: les descriptives i les prescriptives. Tot seguit les descriurem:
1. Descriptives: analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic. Dins d’aquesta hi trobem l'adequació, la coherència i la cohesió.
- Adequació: marca el grau d'adaptació d'un text a la seva situació comunicativa, tenint en compte la varietat dialectal i el registre.
- Coherència: propietat del text que selecciona la informació rellevant de la que no ho és. A més, estableix una relació lògica entre les diferents parts d’un discurs, tenint en compte l’estructura del text.
- Cohesió: conjunt de relacions i vincles de significat que s'estableixen entre els diferents elements o parts del text i que permeten al lector o a l'oient interpretar-los amb eficàcia. Exemple: connectors, conjuncions, locucions prepositives, pronoms, sinònims, el·lipsis de subjectes, etc.

2. Prescriptives: característiques que determinen i marquen les normes d'ús. Aquesta propietat del text abraça la correcció i la variació.
- Correcció: la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística. (A Catalunya tenim el IEC).
- Variació: la qualitat dels trets estilístics i expressius d'un escrit o discurs d'acord amb determinats valors socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada