feia córrer l'escombra.
dilluns, 30 de novembre del 2009
Recitacions i debats II
feia córrer l'escombra.
dimecres, 25 de novembre del 2009
ESPANYA NO COMPLEIX ELS OBJECTIUS EDUCATIUS DE LA UE PER EL 2010
Què... com us quedeu després de llegir això? Una mica enfadats i poc sorpresos, no? Normal, jo també!!
El cas és que aquest titular tan bonic pertany a una notícia molt interessant que avui podem trobar a la majoria dels diaris.
L’article que jo he llegit per a informar-me d’aquesta notícia (un article de la pàgina web d’Intereconomia, que és una cadena de televisió) comenta que el nostre país empitjora en els objectius més importants, com les taxes d’abandonament escolar o el nivell de comprensió lectora, segons un informe sobre reformes educatives publicat per la Comissió Europea.
El primer objectiu que Espanya es plantejava assolir per al 2010 era la reducció de la taxa d’abandonament escolar. L’article diu que Espanya no només no ha assolit reduir la taxa d’abandonament escolar sinó que aquesta ha augmentat del 29,1% a l'any 2000 al 31,9% al 2008, enfront del 14,9% de mitjana de la UE. Únicament Malta (39%) i Portugal (35,4%) registren pitjors resultats que Espanya.
Pel que fa a l’objectiu de millorar la comprensió lectora a l’alumna, Espanya també retrocedeix posicions. La taxa d'alumnes de 15 anys amb problemes de lectura va augmentar del 16,3% en l'any 2000 al 25,7% en 2006 (enfront del 24,1% de mitjana comunitària).
A l’any 2008, només el 60% dels joves espanyols de 22 anys han completat l'educació secundària no obligatòria, molt lluny de l'objectiu del 85% marcat per la UE i molt per sota de la mitjana comunitària del 78,5%. Però a més, l’any 2000 el percentatge era d’un 66%, és a dir, que em retrocedit en un 6%. De fet, Espanya és el tercer país de la UE amb pitjors resultats en matèria d'educació secundària no obligatòria, només superada per Malta (53%) i Portugal (54,3%).
Què en penseu de tot això? Jo... què voleu que us digui...? La veritat és que em fa una mica de vergonya viure en aquest país, però suposo que si les coses no van millor és perquè l'Estat no està movent ni un dit per intentar assolir els objectius que s'havien proposat.
En fi, esperem que almenys d'aquí a uns 10 anys, al 2020 més o menys, la cosa hagi millorat una miqueta!! Vaaaaaaaa que hem de ser optimistes!!
Us deixo aquí un enllaç amb la pàgina web d'on he extret la informació per si voleu saber més coses o llegir l'article complet: Intereconomia
Exposicions del Territori I
De totes maneres, val a dir que a les exposicions del Territori no hem de parlar davant de les setanta i pico persones de la classe, ja que es van acordar dos trons d’exposicions: un a les 10 i l’altre a les 11. Les persones que avui o la resta de dies exposem el nostre treball a les 10, haurem d’assistir a aquest torn obligatòriament, tot i que no ens toqui exposar (després, si volem, també podrem quedar-nos a veure l’altre grup, és a dir, el de les 11). Totes les parelles que han exposat el seu treball han fet ús de dues eines molt útils: un suport visual (Power Point o Google Docs) i la veu. D’aquesta manera podíem posar en pràctica els coneixements adquirits tant de COED com de TIC. Els afortunats que han hagut d’exposar avui i les seves respectives exposicions són les següents:
Els Estats Units i els esports (Anaïs Alapont i Marc Ariño).
El poble de Tiana (Andrea Vélez i Mònica Talegón).
El zoològic de Barcelona (Marta Rodríguez i Anna Sainz). Paral·lelament a les exposicions, els alumnes que hem estat asseguts i escoltant, hem hagut d’omplir una quadricula en la qual hi ha reflectida una mena d’avaluació. Així doncs, nosaltres hem d’anotar els aspectes positius i negatius que detectem en ells i puntuar el seu treball amb una nota.
El Territori
dilluns, 23 de novembre del 2009
Recitacions i debats
Avui, a l'assignatura de Comunicació oral, escrita i digital alguns companys de classe han començat les seves recitacions. Hem tingut el plaer d'escoltar poemes de Miquel Martí i Pol i de Joan Salvat-Papasseit, entre d'altres, i també contes populars i contes més fantasiossos. Malauradament, avui hi ha hagut moltes "baixes" i no hem pogut escoltar tants poemes com ens hagués agradat.
La veritat és que ha estat una classe divertida i molt amena (sobretot per a la gent que no havia de recitar...). Bromes apart, la majoria de la gent que ha recitat estava molt nerviosa... i segurament, a causa d'aquests nervis tan empipadors, no han explicat els seus contes o poemes tan bé com ho haguessin desitjat. Em sembla que hauré de fer una repassada al llibre de "Com parlar bé en públic" per tal de minvar aquests nervis escènics, ja que jo també en tinc molts.
Un cop han acabat les recitacions, s'ha donat pas als debats. Avui hem escoltat dos (a mi tampoc m'ha tocat). El primer d'ells ha estat un debat sobre la inclusió dels nens discapacitats a les classes ordinàries. A l'altre, s'ha discutit sobre si la llei d'educació obligatòria s'havia d'ajornar fins als divuit anys. Tots dos han estat molt interessants i, en general, trobo que els dos grups ho han fet molt bé. De totes maneres, la Imma Gómez, ens ha passat un full a tots els alumnes on hi havia una pauta amb alguns aspectes que cal tenir en compte alhora de fer un debat (aspectes discursius, d'oratòria i organitzatius). Ella mateixa ens ha dit que hauríem d'estar molt atents i apuntar aquells aspectes positius o negatius que observéssim.
En resum, la classe d'avui de COED ha estat molt interessant i divertida, a mi personalment m'ha agradat molt. Espero poder dir el mateix el dia que em toqui a mi recitar i fer el debat...
dijous, 19 de novembre del 2009
Visitem el Museu de la Xocolata

Un dels objectius del museu és connectar la seva activitat amb l'oferta cultural que ofereix una ciutat com Barcelona i apostar per activitats per a tota la família, especialment per als més petits, que entrellacen cultura i xocolata, presentant-la més enllà de la seva dimensió de producte alimentari.
També, el museu aposta per el desenvolupament d'un projecte cultural al servei de la divulgació i la sensibilització de la cultura de la xocolata, per tal d'incrementar la seva valoració cultural i gastronòmica. A més, gràcies al projecte museístic es pretén presentar la xocolata més enllà de la seva dimensió de producte alimentari, tot proposant un passeig pels seus orígens, valor simbòlic i econòmic en el món precolombí, l'arribada a Europa i la seva difusió com un element exòtic amb propietats medicinals i d'alt valor nutritiu.
dimecres, 18 de novembre del 2009
Visita a un centre socioeducatiu: Casal d'Infants del Raval

La visita va consistir, bàsicament, en escoltar una xerrada que ens va fer al mateix casal. Gràcies a aquesta conferència, tots nosaltres vàrem poder familiaritzar-nos i apropar-nos una mica més al barri del Raval i a la situació que molts nens, joves i famílies pateixen avui dia.
Es va començar la xerrada fent una mica d’història i explicant els inicis del Casal. Així doncs, es va dir que l’any 1983 es va crear l'associació Casal dels Infants del Raval, que parteix de la iniciativa d'un petit grup de persones que vivien al barri. La creació d’un casal d’aquest estil al barri del Raval era de màxima urgència, doncs amb l’arriba de la democràcia la situació del barri va empitjorar notablement i el nivell de degradació del barri estava provocant l'emigració de la població amb més possibilitats, empobrint-lo encara més en tots els sentits.
Conseqüentment, aquesta associació, va iniciar les seves activitats oferint serveis educatius i assistencials als nens més desfavorits del barri per tal de millorar la situació.
Personalment trobo que cal valorar de forma molt positiva la tasca que està realitzant aquest casal per a tots els nens i famílies del barri del Raval. Són molts els esforços i recursos que inverteix el centre per tal de millorar de la qualitat de vida d’aquestes persones. Gràcies al treball social que realitza el casal, els nens no estan tot el dia al carrer, al contrari, tenen un lloc on poder passar les tardes i així poder fer els deures, xerrar amb els amics, berenar (molts d’ells quan arriben a casa no sopen), jugar, aprendre, etc.
diumenge, 15 de novembre del 2009
Setmana d'activitats extraordinàries
Los niños de San Judas
dimecres, 11 de novembre del 2009
Article per a l'Eduwiki: LA TERRA

El cas és que com es pot comprovar a l'entrada del dilluns dia 9, nosaltres vàrem crear un article sobre la Terra per a la Wikipedia. Dimecres li vam preguntar al nostre professor de TIC (el Jorge Coderch) què li semblava i ens va dir que no era del tot correcte. Ens va dir que nosaltres hauríem d'haver creat un article que no figurés a la Wikipedia, és a dir, hauriem d'haver cercat un concepte que encara no hagués estat descrit ni penjat. Està clar que ens vam equivocar, per què la Terra si que figura a la Wikipedia (és a dir, si nosaltres posem "Tierra" al google, ens apareixerà una pàgina de la Wikipedia on hi trobarem informació).
En resum, per corregir aquesta errada, el que vam haver de fer va ser adaptar el nostre article a un format per a l'Eduwiki. Si busquem a l'Eduwiki la paraula "Terra" no la trobarem pas, ja que no hi ha ningú que hagi creat un article per a aquest concepte. Així doncs, simplement hem hagut de canviar algunes cosetes del nostre article per tal d'adaptar-lo a un format més adient i juvenil (canvi en el léxic i en la disposició de la informació).
Per a fer aquest article de l'Eduwiki també hem utilitzat un document de google i també l'hem publicat com a pàgina web. Tot seguit us deixo l'enllaç que us conduirà a la pàgina de l'article Terra:
http://docs.google.com/View?id=dc2q8jwc_23dp23pxgz
dilluns, 9 de novembre del 2009
Article per a la Wikipedia: LA TERRA

Bé, el cas és que fa un parell de setmanes, el nostre professor de Gestió de la informació i TIC, en Jorge Coderch, ens va encomanar la tasca de crear un article per a la Wikipedia o per a l'Eduwiki. El treball l'hem hagut d'elaborar en un document de google (ara que ja tenim pràctica, va resultar més fàcil el fet de fer-lo servir). Així doncs, el primer que hem fet ha estat crear aquest i titular-lo amb el nom de TERRA. A més, hem creat un altre document (de discussió) per a "comentar la jugada" entre totes dues (la Sandra i jo) i així poder posar en comú allò que hem pensat que era correcte o erroni.
Després de fer una mica de recerca per diferents pàgines web i d'informar-nos sobre el tema que nosaltres havíem de tractar, hem dissenyat un índex amb les diferents parts que volíem fer constar al nostre article. Seguidament hem acordat quins punts redactaria cada una per a després poder-los posar en el document de google. També hem afegit alguns enllaços, ja que la Wikipedia n'és plena d'aquests (és molt comú que quan naveguem per la Wikipedia, trobem enllaços que ens porten a altres pàgines on hi ha més informació o on simplement trobem una imatge).
Un cop la informació ha estat recopilada i redactada, la hem posat al document de google, i hem fet una revisió a tot l'article, per a poder confirmar que la fiabilitat de la informació i que tot tingués sentit i coherència.
Per acabar, hem creat una pàgina web del nostre article per a que sembli més real. Això ho hem fet a través de la opció "Comparteix" i després "Publicar com a pàgina web...".
Així doncs, aquí us deixo un enllaç de l'article que la Sandra i jo hem creat:
http://docs.google.com/View?id=dc2q8jwc_21g5q74cc9
diumenge, 8 de novembre del 2009
dijous, 5 de novembre del 2009
L'escola fixarà com els pares ajudaran a educar els fills
Cada centre educatiu català haurà de redactar la seva pròpia carta de compromís de convivència i respecte en què s’han d’implicar els col·legis, els mestres i les famílies. La iniciativa forma part de la Llei d’Educació de Catalunya, el desplegament de la qual va anunciar ahir el conseller d’Educació, Ernest Maragall.
Amb aquesta carta de compromís, el pares «s’han d’avenir a compartir els drets i les llibertats» del procés educatiu, reconèixer el paper «fonamental» de la família i potenciar la seva participació. Educació treballa en uns continguts mínims, però cada centre els podrà ampliar.
Una via d’implicació és l’assistència dels pares a les tutories. Educació admet que ja ha obert converses amb els empresaris perquè els pares puguin disposar d’hores lliures amb aquesta finalitat.
El 2010 entrarà en vigor el decret d’autonomia dels centres i el règim que convertirà els directors de les escoles en autoritat. Amb la LEC, el 2013 es gastaran 1.040 milions d’euros anuals més en educació, i 1.542 milions el 2017.
El conseller va avançar que el conveni amb el ministeri d’Educació sobre els portàtils està «tancat i acordat» i se signarà «en poques setmanes». A més, el departament es personarà contra el recurs que el PP va plantejar al Tribunal Constitucional contra la LEC «per defensar-la», va aclarir Maragall. Sobre les divergències amb el Ministeri d’Educació sobre el contingut de la LEC, el conseller creu que les «actituds de partida són molt positives».
(20 minutos/ 04.11.2009)
dimecres, 4 de novembre del 2009
Programari Lliure

Els mapes conceptuals són molt eficaços, ja que ens ajuden a organitzar i endreçar la informació que volem transmetre. Les idees queden més clares i el missatge ens arriba amb més nitidesa.
El Cmaps Tool és una eina informàtica bastant bona, doncs crear aquests mapes no és una tasca gaire difícil, simplement cal posar les paraules clau als quadres corresponents i després crear-ne de nous i relacionar-los entre ells.
El mapa conceptual que he creat ofereix informació sobre el Programari lliure i el Programari Convencional. En ell hi he indicat les caracteristiques i les prestacions que presenta cadaun. Així doncs, com mostra el quadre, observem que algunes de les característiques del Programari lliure és que pot ser estudiat i utilitzat, que és d'ús públic, que es poden modificar i corregir els errors sense restriccions, que es pot redistribuir a tercers, que té llibertat d'ús, etc.
En conclusió, observem que el programari lliure presenta tot un seguit d'avantatges i facilitats que no trobem en el programari convencional i que per tant, podem afirmar, que ens convé molt més utilitzar el programari lliure.
Vides creuades

dimarts, 3 de novembre del 2009
ELS COLORS DE LA TARDOR
El temps ha refrescat i jo crec que podem començar a dir que la tardor ja és aquí!! Tenint en compte que ja estem a novembre, penso que també podem afirmar que aquest any ve amb una miqueta de retard! La veritat és que el temps està bastant boig: avui mateix ha fet un vent que espantós, et congelava i se t'emportava. Donava la sensació que anessis a emprendre el vol. En fi, que ja tenim la tardor entre nosaltres i més val que ens abriguem perquè sinó se'ns posarà el nas com un tomàquet i se'ns gelaran les orelles.
Com parlar bé en públic
1. Parlar amb frases curtes i de construcció sintáctica simple.
2. Separar les frases per pauses i silencis. Marcar les pauses.
3. Fer canvis de to. Utilitzar preguntes i preguntes retòriques. Utilitzar exclamacions.
4. Aprofitar l’efecte de les repeticions de paraules o conceptes.
5. Jugar amb les oposicions i les antítesis.
6. Avançar i recular en l’argument del discurs.
7. Enumerar i marcar les enumeracions (un, dos, tres, etc.).
8. Utilitzar connectors per a articular clarament el discurs.
9. Posar exemples i comparacions, contar paràboles, utilitzar metàfores, baixar el que és abstracte a alguna cosa concreta.
10. Utilitzar l’acudit o l’anècdota personal per a aproximar-se al públic i fixar millor els missatges.